woensdag 30 oktober 2013

Sanne Ree Barthels

Appeltaart, Schapendraad & Krulpraat
Drie ’contact settings’ resulterend uit een participerend onderzoek in verzorgingstehuis ’Vitalis, ’t Vonderhof’ met als doel het faciliteren van kwalitatief contact tussen vrouwen met dementie en zij die hen bezoeken.

Het is moeilijk contact te maken met een persoon die lijdt aan dementie. Dat kan niet alleen problematisch zijn voor de patiënt zelf, maar ook voor vrienden en familie die graag hulp en steun willen bieden in dit ouderdomsproces. Sanne Ree Barthels merkte dat een intieme setting waar herkenbare activiteiten worden uitgevoerd hierin kunnen helpen. Ze ontwikkelde 3 verrijdbare ’interview settings’, van een keukenblokje om een appeltaart te bakken, een rollatorbank met wol en breinaalden tot een kapstoel. Iedere setting is ontworpen om contact tussen patiënten in verschillende fase van dementie en de bezoeker te faciliteren. Ze merkte in gesprekken met bewoners en hulpverleners van verzorgingshuis ’Vitalis, ’t Vonderhof’ dat wanneer de rode draad in dit contact al vormgegeven is, (de gespreksafstand, de activiteit en de plaats en de tijd die dat in beslag neemt) je makkelijker samen in het moment kunt zijn. ’Een intieme fysieke ruimte bereikt meer dan verbale communicatie alleen. Dankzij de settings kon ik in een korte tijd een grote vertrouwensband opbouwen’, zegt ze. Door het aanbrengen van camera’s en microfoontjes op haar settings heeft ze deze momenten vanuit haar perspectief weten te registreren. De kijker ziet door de ogen van deze ontwerpster een serie portretten van vrouwen met dementie waarbij de verbale communicatie langzaam overgenomen wordt door fysieke intimiteit.

De settings zijn ontwikkeld voor en in intensieve samenwerking met ’Vitalis ’t Vonderhof’ te Eindhoven, en zullen daar door bewoonsters en hun bezoek in gebruik worden genomen.



Over de ontwerpster

Sanne Ree is onderzoekend & verbindend ontwerpster, wat betekent dat ze intuïtieve data verzameld en daarmee een bepaalde staat van connectie teweeg brengt waar dat nodig is. Ze doet dit door participerend onderzoek, en komt in contact met haar doelgroep door ’speels interviewen’. Hiervoor gebruikt ze bestaande hulpmiddelen, settings en rollen of creëert nieuwe. Na een mogelijke aanpassing integreert ze deze hulpmiddelen, die in dit geval het contact tussen bezoeker en bewoonster positief kunnen beïnvloeden, en daarmee bij kunnen dragen aan een verhoogd gevoel van welzijn. 




Filmpje interactie ouderen:
http://sannereebarthels.com/Design/Appeltaart_Schapendraad_Krulpraat/movies/promofilm_trailer.MOV

Filmpje producten:
http://sannereebarthels.com/Design/Appeltaart_Schapendraad_Krulpraat/movies/SETTINGS.mov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten